VVD bezoekt Royal Leerdam

Onze herindeling raakt de bedrijven op meerdere terreinen, mede ook door de provinciewijzing. Zo heeft de glasfabriek in Leerdam altijd nauwe contacten gehad met de Zuid-Hollandse omgevingsdienst, wat nu overgaat naar de Utrechtse ODRU. Reden genoeg voor (kandidaat) raadsleden uit Leerdam, Zederik en Vianen en enkele Utrechtse statenleden om met dit mooie Leerdamse bedrijf het gesprek aan te gaan. Ze waren met name onder de indruk van de spectaculaire energie- en uitstoot reductie die het bedrijf heeft gerealiseerd met nieuwe oventechnieken.

Op de Libbey locatie fabriek Royal Leerdam kregen ze 1 november een rondleiding van managementleden Marten van der Zee, Raymond Walhof en Erik Kemkes. De vestiging in Leerdam bestaat al meer dan 140 jaar en maakt jaarlijks 120 miljoen glazen. De fabriek is een grote banenmotor voor de regio. Van VVD-zijde bestond de delegatie uit de Utrechtse Statenleden Baerte de Brey, Roelof te Velde en de gemeentelijke VVD kandidaten Huib Zevenhuizen, Dick Barelds, Nald Rietbergen, Bart de Jong en lijsttrekker Hanneke van der Leun – Schout.

De delegatie was met name onder de indruk van de innovatie die de Royal Leerdam fabriek met "Optimelt" in de oventechniek heeft bewerkstelligd. De in 2017 met deze techniek uitgeruste nieuw geplaatste oven verbruikt hiermee zo'n 55% minder brandstof en stoot diezelfde 55% minder CO2 uit. Het bedrijf investeert continue in procesoptimalisatie en energie-efficiëntie. Een uitgebreide toelichting op alle techniek en zelfs via een camera mee kunnen kijken in het glasbad in de oven imponeerde de VVD-ers.

Duurzaamheid is één van de thema’s waar ook de politiek mee bezig is en dit bezoek heeft zowel de politici als Libbey geïnspireerd om eens verder na te denken over het gebruik van de restwarmte. Zouden we hier niet een deel van de huizen in Leerdam mee kunnen verwarmen?

Verder is er uitvoerig gesproken over logistieke zaken rondom de fabriek, die de VVD delegatie meeneemt naar het werkbezoek dat de Minister van Verkeer en Waterstaat op 10 november aan Vijfheerenlanden brengt.

Beide partijen kijken terug op een geslaagd werkbezoek en verwachten dat dit zeker nog een vervolg gaat krijgen na de verkiezingen.

Voor wie geïnteresseerd is in de Optimelt techniek van Royal Leerdam, zie dit artikel uit De Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-een-glasfabriek-spectaculair-minder-co2-ging-uitstoten~bbe0b9c4/