Klimaat & Duurzaamheid

Nederland werkt nationaal en internationaal hard om onze CO2-uitstoot te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Wij hebben in ons eigen land een Klimaatakkoord gesloten en wij houden ons aan de internationale afspraken die in Parijs zijn gemaakt. Maar wat betekent dit nu voor de verschillende energiebronnen? En wat heeft dit voor invloed op gemeente Vijfheerenlanden?


Wat doen we om ons aan deze afspraken te houden?
 

Om de afspraken uit het akkoord te bereiken willen we zoveel mogelijk samenwerken in Europa en willen we dat vervuilende bedrijven geprikkeld worden om energie te besparen of meer duurzame energie te gebruiken. Voor het bereiken van de doelen van Parijs sluiten we geen energiebronnen uit. Zeker kernenergie niet. De afspraak uit het Klimaatakkoord om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten, komen we na. Maar we kunnen van de afspraken en de termijn afwijken als we de doelstelling met slimmere of goedkopere technieken kunnen behalen. 

 Bij het uitvoeren van de afspraken die we hebben gemaakt, toetsen we voortdurend wat de gevolgen zijn voor Nederlanders, met name middeninkomens en het MKB. Huizenbezitters, automobilisten, boeren en andere ondernemers: iedereen wil graag bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering. Maar iedereen wil ook gewoon zijn of haar leven kunnen blijven leiden. 

 Behalve het uitvoeren van de afspraken kan ons land een waardevolle bijdrage leveren aan de wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem. Nederlandse bedrijven, wetenschappers en andere mensen hebben namelijk veel kennis op het gebied van landbouw en water. 

Waarom investeren in duurzame energie? 
Investeren in duurzame energie is noodzakelijk om ook in de toekomst voldoende energie te hebben. Bovendien verminderen we zo de uitstoot van CO2, wat het klimaat ten goede komt. 

Wij willen als VVD een energiemix waarmee we altijd kunnen vertrouwen op schone energie. Ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Kernenergie is een onmisbaar onderdeel van die mix. 
De markt voor duurzame energie is volop in ontwikkeling. Ondernemers en onderzoekers verdienen alle ruimte om hun bijdrage te leveren. Ook willen wij meer subsidies voor innovatie, zodat we nog betere technieken kunnen ontwikkelen. 

 Als subsidies voor bijvoorbeeld windmolens in de toekomst niet meer nodig zijn, dan willen wij deze afbouwen. Zo kunnen we dat geld investeren in andere technieken. 

Waarom kernenergie? 
Kernenergie is een schone en stabiele energiebron. In de combinatie van verschillende energiebronnen kiezen wij daarom bewust ook voor kernenergie. 

 Natuurlijk staat veiligheid daarbij voorop: in Nederland is alleen plaats voor de modernste kerncentrales. Wij willen dat omwonenden meer en betere informatie krijgen over de kerncentrale in hun buurt. Dat geldt ook voor mensen die in de buurt van een Belgische kerncentrale in de grensregio wonen. Met kernenergie kunnen we de klimaatdoelen van Parijs halen, door in 2050 volledig CO2-neutraal elektriciteit op te wekken. Daarom willen wij meer kernenergie mogelijk maken in Nederland. Dat doen we onder andere door overheidssteun te verlenen en investeerders zekerheid te bieden. 

Wat te doen met stikstof uitstoot? 
Wij willen de stikstofuitstoot structureel omlaag brengen en de natuur herstellen. Alle sectoren dragen hun steentje bij. De stikstofcrisis is niet de schuld van één sector. Het beste is om de problemen bij de bron aan te pakken. Daarom willen wij de bouw, industrie, zeehavens, binnenvaart, landbouw en luchtvaart duurzamer maken. Dat doen we in overleg met de sectoren. 
 
Voor boeren betekent dit financiële steun als ze willen innoveren. Daarnaast kunnen zij er vrijwillig voor kiezen om te stoppen. In dat geval betaalt de overheid een eerlijke prijs. We kijken ook kritisch naar natuurgebieden. Soms is het beter om ze samen te voegen of opnieuw in te delen. En misschien is niet ieder gebied te redden. Door deze aanpak maken we het weer mogelijk om vergunningen te verlenen in alle sectoren. Dat betekent dat huizen kunnen worden gebouwd, wegen aangelegd en boerderijen uitgebreid, terwijl we ondertussen onze natuur beschermen. 

En fossiele brandstoffen dan? 
Fossiele brandstoffen als olie en gas zijn slecht voor het milieu en ze raken langzaam maar zeker op. Het is dus onverstandig om daarvan afhankelijk te blijven. Zeker omdat we die brandstoffen voor een groot deel halen uit Rusland en de Arabische landen. 

 Het is onmogelijk om nu al helemaal te stoppen met fossiele brandstoffen. Aan de duurzame energie die momenteel beschikbaar is, hebben we namelijk niet genoeg. Maar is het wel tijd om af te bouwen.  
Bij het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. Dat proberen we zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken of op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. 

En waterstof als alternatief? 
Waterstof biedt heel veel mogelijkheden in de energietransitie. Zo kunnen we elektriciteit erin opslaan, die we dan kunnen gebruiken als de wind niet waait en de zon niet schijnt. Waterstof kan ook zelf als CO2-vrije brandstof dienen voor de transportsector. 

 Omdat wij zo veel kansen zien, willen wij (groene) waterstof grootschalig produceren. Daarom willen wij meer subsidie voor waterstof. 

Maar wat is het plan voor Vijfheerenlanden
?
  Slim en duurzaam groen Klimaat. Biodiversiteit. Gezond leven. Wonen in het groen. Thema’s die bovenaan de agenda van gemeenten en hun inwoners staan. Met vragen als: hoe verwarmen we onze huizen over 30 jaar? Hoe werken we samen met gemeenten aan slimme en duurzame oplossingen? Waar komen windmolens; en waar niet? Waar kan ik dicht bij huis recreëren? Hoe zorgen we ervoor dat inwoners daadwerkelijk betrokken zijn en we ondernemers kansen bieden? VVD’ers willen hier verantwoordelijkheid voor nemen. Voor onszelf en voor de jongere generaties. Steeds meer mensen zien dat ambitieuze stappen nodig zijn. Omdat de VVD een optimistische partij is die pragmatisch aan een betere toekomst bouwt. En natuurlijk omdat de energietransitie heel veel werkgelegenheid biedt, ook lokaal!


Als het gaat om energie moet Vijfheerenlanden
 verduurzamen. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolens verschijnen in het Nederlandse landschap. Dat vraagt om verstandige keuzes, passend binnen de kenmerkende karakteristieken van het landschap in Vijfheerenlanden. VVD wil dat verduurzaming betaalbaar blijft voor gewone gezinnen en ondernemers. Verrommeling van het landschap willen wij tegengaan en draagvlak onder onze inwoners is erg belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst en onze gemeente schoon en leefbaar houden.
  De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen.  

Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.  Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Vijfheerenlanden in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie. Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gastoegankelijk zijn. Ook maken we maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadvoorzieningen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we duurzame energie.  

Uiteraard wil de VVD de klimaatdoelen halen. Maar de VVD heeft ook oog voor de schaarse ruimte, die ook nodig is voor wonen, natuur, landbouw en recreëren. De VVD spant zich daarom in om duurzame energieopwekking zo goed mogelijk in het landschap in te passen en zoveel mogelijk op plekken te organiseren waar de ruimtelijke impact beperkter is. Zoals langs snelwegen en op industrieterreinen.  De VVD wil slim gebruik maken van buitenlandse energieopwekking, zoals stroom uit Noorse waterkrachtcentrales en waterstof uit de Sahara. Goed voor verminderen van de druk op onze schaarse ruimte; goed voor vergroten van het draagvlak voor toch benodigde projecten. 

 

Heb je vragen? Of veel betere ideeën? Neem contact op! Anders komen we komen je ongetwijfeld komende tijd tegen.