Leefbare dorpen

De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden is een middelgrote gemeente met veertien en na realisatie van Hoef en Haag, vijftien kernen, elk met een eigen identiteit.

Het oer-Hollandse landschap, de grote sociale cohesie per kern en de centrale ligging geeft de contouren weer van een gemeente waar men graag woont en werkt. Leerdam en Vianen zijn meer verstedelijkt. Amei­de, Lexmond en Meerkerk zijn grotere dorpen met een degelijk dagelijks voorzieningenniveau. De overige dorpen in de gemeen­te, Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerbroek, Nieuwland, Schoonrewoerd, Tienhoven en Zijderveld, zijn echte woondorpen. De VVD Vijfheerenlanden wil graag dat elke kern zijn eigen identiteit kan behouden en dat daarvoor ook voldoende woonruimte per kern aanwezig is, afgestemd op de vraag vanuit de inwoners.

VVD Vijfheerenlanden wil ook toereikende basisvoorzieningen in elke kern. Dit betekent o.a. goede auto- en fietsontsluitingen, aansluitingen van het openbaar vervoer en ook voorzieningen voor zorg en onderwijs. De aanwezigheid van basisonderwijs is belangrijk voor de vitaliteit in de kernen, evenals speel- en sportvoorzieningen. Voorzieningen als verenigingen, geloofsgemeenschappen, scho­len en dorpshuizen spelen een belangrijke rol bij ontmoeting. De VVD Vijfheerenlanden ondersteunt de reeds aanwezige vitaliteit en levert graag een bijdrage aan de verdere versterking hiervan. De economie speelt uiteraard ook in de kernen een grote rol.

De economie verduurzaamt door een zorgvuldige omgang met grondstoffen, duurzame ener­gieopwekking zoals o.a. zonne-energie en duurzame vervoersconcepten zoals elektrische auto’s. Het agrarische karakter, het economische profiel en de bijzondere omgeving bie­den extra kansen om in te spelen op duurzaamheid. Door dit te combineren, worden nieuwe duurzame vormen van ‘agribusiness’ ontwikkeld, iets waar de VVD Vijfheerenlanden een groot voorstander van is.