Buitengebied

Met een oppervlakte van 150 km2 kent de Vijfheerenlanden véél buitengebied en ook veel (woon)kernen.

De plaatsen Leerdam en Vianen zijn meer verstedelijkt. Amei­de, Lexmond en Meerkerk zijn grotere dorpen en de overige dorpen in de gemeen­te, Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerbroek, Nieuwland, Schoonrewoerd, Tienhoven en Zijderveld, zijn echte woondorpen. Voor de nieuwe gemeente is het een belangrijke taak om alle kernen aangesloten te houden op en bij de Vijfheerenlanden.  

Bereikbaarheid.

Op de eerste plaats door te zorgen voor goede voorzieningen voor o.a. goede auto- en fietsverbindingen, aansluitingen op het openbaar vervoer, voorzieningen voor zorg en onderwijs evenals speel- en sportvoorzieningen. Ook voorzieningen voor verenigingen, geloofsgemeenschappen, scho­len en dorpshuizen spelen een belangrijke rol.  

Wonen

De VVD Vijfheerenlanden wil graag dat elke kern en ook in het buitengebied de eigen identiteit kan worden behouden en dat daarvoor ook voldoende woonruimte aanwezig is, afgestemd op de vraag vanuit de inwoners. In het buitengebied kan dat betekenen dat ruimhartig met vergunningen wordt omgegaan voor het bouwen van extra woonvoorzieningen voor ouderen en voor starters.  

De VVD Vijfheerenlanden pleit ook voor ruimte voor innovaties op woongebied. Recent kreeg bijvoorbeeld het concept "hele kleine huizen", de Tiny-houses veel persaandacht. (zie: www.tinyhousenederland.nl ) Wellicht kan dit concept in de Vijfheerenlanden toepassing vinden.

 

Voorzieningen

In de uitgestrektheid van de gemeente, rondom en tussen de kernen in, ligt nog eens véél buitengebied waar ook vraag is naar goede voorzieningen. Naast de genoemde voorzieningen is de vraag naar snel internet in de huidige tijd eerder een ‘normale nutsvoorziening’ aan het worden dan een uitzondering. De VVD Vijfheerenlanden onderkent dat reeds lang en heeft zich ingezet voor glasvezelkabel voor de gehele gemeente, nadrukkelijk inclusief de buitengebieden. Voor zowel de inwoners als ook om de aantrekkelijkheid voor ondernemingen te verbeteren is snel internet gewoon een ‘must’! 

 

Veiligheid

Veiligheid is ook een thema met expliciete aandacht voor het buitengebied. Denk daarbij aan aanrijtijden van politie, brandweer en ambulances. De VVD Vijfheerenlanden pleit voor een herinrichting van de locaties van deze diensten op een zodanige wijze dat in alle buitengebieden een voldoende snelle inzet gewaarborgd is.